Natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskunde is een manier van genezen, waarbij we zo dicht mogelijk bij de natuur én jouw natuur blijven. Daarom worden alleen pure middelen gebruikt, zoals kruiden, voeding, massage en hydrotherapie. Deze therapieën komen makkelijker het lichaam binnen en veroorzaken geen schade aan de mens of de natuur.

De behandeling is altijd helemaal op jouw persoonlijke situatie gemaakt. Ieder mens is uniek en vraagt om een individuele aanpak. De ene hoofdpijn is de andere niet. Door de hele situatie en geschiedenis van iedere patiënt mee te nemen ontstaat er steeds een uniek verhaal op basis waarvan ik een behandelplan maak.

4 Natuurkwaliteiten

Als therapeut werk ik met de 4 natuurkwaliteiten; warm, koud, vocht en droog. Deze kwaliteiten helpen mij het beeld te vormen van de klachten en de mens. Zoals alles in de natuur uit deze kwaliteiten bestaat, zijn deze ook in de mens aanwezig. Soms zijn de natuurkwaliteiten niet in balans, is er bijvoorbeeld te veel droogte of warmte in een mens, dit uit zich dan in klachten en gedragingen. De therapie zal zich erop richten deze balans weer te herstellen en de mens weer naar zijn eigen unieke plek in het assenstelsel te brengen.

Behandelplan

Over het algemeen bestaat een natuurgeneeskundig behandelplan uit de volgende principes

Versterken

De zwakkere organen of systemen in de mens versterken en regenereren, de vitaliteit en conditie verbeteren.

Reinigen

Toxinen en afvalstoffen afvoeren, zodat ruimte ontstaat, ruis verdwijnt en een gezonde basis overblijft.

Bewegen

Bewegen op de assen van de natuurkwaliteiten; ben je als mens teveel naar droog/vocht/warm/koud gegaan en daardoor ontstond ziekte, misschien kan je bijna niet meer naar een bepaalde natuurkwaliteit komen. Mijn therapie is erop gericht hier weer balans in te brengen, te zorgen dat je weer vrij kunt bewegen in alle natuurkwaliteiten en op jouw gezonde plek terecht komt.

Klachtgerichte actie

soms wil je gewoon snel van je klacht af en duurt het te lang als je alleen constitutioneel behandelt (bovengenoemde 3 onderdelen zijn constitutioneel). Bij teveel ongemak van een klacht zal ik dan ook direct op die klacht willen werken. Nog steeds zonder het te onderdrukken en ondertussen versterken en reinigen, zodat de klacht ook niet terugkeert.

Holistische visie

Dan rest mij nog te noemen dat ik een holistische visie heb. Het lichaam en al zijn symptomen zijn onderdeel van een mens, namelijk het fysieke niveau, maar daarbij hoort nog veel meer, zoals het emotionele, mentale, sociale en het spirituele niveau. Al deze niveaus zijn met elkaar verbonden en op al deze niveaus kan je symptomen zien. Qua therapie kan je ook op de verschillende niveaus inspelen, maar het effect van een goede behandeling zal altijd op meerdere niveaus zijn. Misschien kom je voor een buikklacht en merk je dat ik ook vragen over je emoties stel, misschien vroeg je een oplossing voor je angstaanvallen, maar gaat ineens ook je migraine over door de behandeling. Alles is met elkaar verbonden en heeft invloed op elkaar. Dit is in het kort wat natuurgeneeskunde voor mij betekent. Ik heb ook per therapie een hoofdstukje gemaakt waarin deze wordt toegelicht. Mocht je meer willen weten; je mag altijd contact opnemen!

Maak vandaag nog een afspraak!