Massage

Massages en andere lichaamsgerichte therapieën zijn voor mij een prachtige manier om mensen te genezen. Aanraking is een eerste levensbehoefte, fysiek contact is zo belangrijk. En van nature passen we dit ook al toe bij onze kinderen bijvoorbeeld, als ze vallen en we wrijven over de pijnlijke plek, of we strelen ze tot rust, we masseren ons eigen voorhoofd als we hoofdpijn hebben, etc.

Over het algemeen staan massages bij mijn praktijk niet op zichzelf, ik gebruik het als extra therapie, terwijl de cliënt ook fytotherapie gebruikt, of zijn voeding aanpast.

Massages helpen o.a. met de reiniging op gang te brengen. Via de huid, door het bindweefsel, door spieren los te maken worden afvalstoffen aan het bloed afgegeven die dan door lever en nieren weer uitgescheiden kunnen worden (vaak krijgt u meer dorst en gaat u meer plassen na een massage).

Daarbij kan ik met behulp van massages ook de juiste richting in natuurkwaliteiten maken, of via reflexzones bepaalde organen aanzetten.

Massages helpen ook enorm om weer lichaamsbewustzijn te creëren bij mensen, weer te voelen, in hun lijf te komen. Maar al te vaak zitten mensen in het hoofd, denken veel, voelen minder. Ook lopen mensen soms al zo lang rond met chronische klachten dat ze hun buikpijn bijvoorbeeld al niet eens meer voelen. Massages brengen de aandacht weer naar het lijf, en brengen je weer in contact met jezelf, zodat jij de signalen van je lichaam weer kunt waarnemen en voor jezelf kan gaan zorgen.